Samer

samiska flaggan

I kommunen, Sorsele kommun finns det två samebyar, Ran och Grans sameby. På en annan hemsida, länk finns här nedan, har jag publicerat bilder jag tagit när jag besökte ett bröllop i Ammarnäs, Sorsele kommun.

Attje samemuseum i Jokkmokk är ett fint museum. Här kan du lära dig mycket om samer och de traditioner de har. Den samiska Flaggan och samiska symboler är bra att kunna mer om. De är en vår ursprungs- och minoritetsbefolkning i Sverige och de har vissa rättigheter som inte alla svenska innevånare har. Flaggans färger har betydelse, det är viktigt att veta vad färgerna, ringen och ränderna står för.

Bilder och lektionstips.

Vill du se mer om is och kyla kan ett reportage som det här i TV programmet ”Sverige” från Ishotellet i Jukkasjärvi passa bra! (1 minut in i programmet). I programmet är Mark Levengood programledare. Han talar finlandssvenska. (På denna hemsida finns det inspelningar av dialekter om du vill höra olika dialekter i Sverige).  I det första reportaget, i TV programmet, får vi följa med till Ishotellet. Det är en fantastisk förgänglig byggnad av snö och is. Vi får även veta mer om de olika konstnärer som varje år skapar ”kyliga” konstverk.

En av inskonstnärerna, som berättar om sin iskonst i programmet, är Martina Eriksson. Hon är född och uppvuxen i Sorsele. Ja, tjejer från  Sorsele de är fantastiska! (här kan du lyssna på vår dialekt i Sorsele).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s