TV-serierna ”En ö i havet” och ”Skam”

Tips på film med olika miljöer och livsskildringar. TV serien ”Skam” (2015) och den betydligt äldre serien ”En ö i havet” (2003) som utspelar sig 1939.

”Skam” finns i tre säsonger. Den första säsongen, Säsong 1, innehåller sammanlagt 11 avsnitt, och säsongen kretsar kring Eva Mohns liv, med Evas kompisgäng – Noora, Vilde, Sana och Chris – i andra centrala roller. En stor del av säsongen handlar om Evas turbulenta förhållande med pojkvännen Jonas. De går den första terminen på en gymnasieskola i Norge. Det är en serie om vänskap, sex, alkohol och fest.

Första programmet av ”Skam” på SVT play.

”En ö i havet” (1939) är en TV serie som är gjord utifrån författaren  Annika Thors bokserie där läsaren får följa Steffi och Nelli som kommer från Wien i Österrike och deras liv i Sverige vid tiden för andra världskriget. I Läroboken ”Grundhjulet” av Kristina Asker finns en text ”Första brevet hem” som Steffi skriver sedan systrarna skiljts åt och placerats i olika fosterhem i Sverige. (2016, ss. 140-141).

En ö i havet, del 1.

En ö i havet, del 2.

En ö i havet, del 3

TV serie. Finns i åtta delar. Tid ca. 27 minuter per avsnitt. Jag har länkat till reklamfri hemsida på Youtube.

Handling: 

En ö i havet handlar om två systrar, 12-åriga Steffi och 8-åriga Nelli, som år 1939 flyr till Sverige och får bo hos två olika fosterfamiljer på en liten ö i Göteborgs skärgård.

Flickornas föräldrar är kvar hemma i deras hemstad Wien och utsätts där för nazisternas förföljelser, eftersom Tyskland annekterade Österrike i mars 1938 utan något motstånd från österrikarna. Föräldrarna försöker fly till USA medan Steffi och Nelli börjar i den svenska folkskolan. Året därpå går Steffi ut folkskolans årskurs 6 och fortsätter studera på läroverket i Göteborg. Där får hon bo hos en ny familj på veckorna, men åker båt tillbaka till ön på helgerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s