Natur, odling och miljötema på SFI i Sorsele

Hösten 2021, startade vi ett tema om Natur och odling samt växter i skogen på SFI i Sorsele. Gällande odling så hade vi turen att få gräva potatis från odlingen på Nyängen, Sorsele, där allt var så fint förberett. Vi hade då möjligheten att ta 10 kilogram potatis till att plantera och få potatis även i år. Potatissorten heter Ariel. En av de cirka 2500 sorterna som finns tydligen.

På en av odlingslotterna på Nyängen, planterade sedan SFI eleverna och jag vitlöksklyftor som vi hoppas kunna skörda i år. Eleverna hade vitlök som var från hemlandet, vitlök från en arabisk affär, vitlök från COOP och Ica, samt att jag beställt vitlök via en handelsträdgård på nätet. En del av elever har arbetat som bönder och de rensade landet som riktiga odlingsproffs, medan andra tog det lite mer lugnt med rensandet. Jag gissar att vissa inte kommer riktigt veta vad som är vad i den fåra de namngett som sin. Vad ger bäst resultat, och växer allt lika bra? Det är något vi skall undersöka längre fram i vår. Än har vi mycket snö!

Vi fortsätter Natur & odlingstemat temat nu i vårsommar och utökar det till att även handla om hälsa, och vikten av närodlat och hållbart. I temat samarbetar vi bland annat med Anna-Karin From Studieförbundet Vuxenskolan, Linda Gustafsson verksamheten Piraten , Åsa Skum, Sorsele samisk förvaltningskommun samt Ingrid Nylén biblioteket Sorsele.

Vecka 18

Lämna en kommentar