Natur, odling och miljötema på SFI i Sorsele

Måndag. Grej of the day, uppfinningen Tetra Pak.

4 maj. Vi går till Vuxenskolans lokaler där vi möter Anna-Karin From för att få veta mer om odling och vad du som elev kan odla t.ex. på din balkong. Vi tar med Tetra Pak och toalettrullar och planterar bönor i dem. Anna-Karin visar hur även man kan odla grönsaker i hinkar på balkongen. Vi lämnar det vi sått i de lokalerna.

I klassrummet skall vi plantera majs (blir fint prydnadsgräs) och frön av Kinesisk gräslök. Det gör vi mest för att på närmare håll kunna se hur det vi sått växer.

Tanken är även att vi ska plantera och gro potatis i tidningskrukor och äggkartonger.

Hur du viker en kruka av tidningspapper.

Vecka 19

Vi går åter till Studieförbundet Vuxenskolans lokaler och lär oss mer om kompostering och bokashi. Vi diskuterar om ett hållbart samhälle, vikten av närodlat.

Datakunskap. Google presentation, visar hur man använder det programmet. Visar bilder på min kompost (påse inne och tunna ute) och hur våra odlingar ser ut i dagsläget.

Ingrid från Sorsele bibliotek kommer att ha bokprat med eleverna samt visa böcker som är lättlästa med fokus på odling. Både faktaböcker och skönlitterära böcker i ämnet.

I klassrummet skall vi även gro potatis i tidningskrukor och äggkartonger. Plantering av potatis sker under vecka (22), 23 och/ eller 24. Resten av potatisen får groddar i min källare. Allt beror på temperaturen i jorden, och när om man har harvat och plogat klart på Nyängen. Innan midsommar brukar vi sätta potatis, så jag hoppas det håller även i år!

”Tallkalle” eller Rödbrun stensopp

Tanken är även att vi längre fram ska besöka en fårfarm & se odlingar i Gargnäs, samt göra besök i växthus, och hos odlare i Sorsele samhälle.

Hösten kommer att bli spännande då vi ska skörda det vi odlat, plocka svamp och bär och ordna en höstfest.

Ingrid från biblioteket och jag tänker oss även ett ”baka kakor tema”. Hon jobbar på att hitta lättlästa och lättanvända bakböcker. Vi är nyfikna på och hoppas att även eleverna vill berätta om recept och baka kakor. Vi ämnar plocka bär, så det kommer nog bli en del ”bär kakor”. Jag tänker bjuda eleverna på mina ”Tallkalle drömmar”, tro det eller ej -men de är ljuvligt goda! (De innehåller lite svampmjöl). Då vi har de fina Lärcentrum & Bibliotekslokalerna att hålla till i, kan en skördefest bli hur bra som helst.

Lämna en kommentar